MARE DE DÉU DE LURDES

 

L'advocació catòlica de la Nostra Senyora de Lourdes, fa referència a les aparicions de la Mare de Déu que Bernadette Soubirous va afirmar haver presenciat en la gruta de Massabielle, a la vora del riu Gave de Pau, als afores de la població de Lorda, França, en els contraforts dels Pirineus, el 1858.

Des de mitjans del segle XIX, la cova es converteix en lloc de peregrinatge. El Papa Pius IX autoritza la seva veneració.

La noia protagonista de la visió de les aparicions, Bernadette, fou  proclamada Santa per Pius XI el 8 de desembre de 1933. Des de llavors, l'advocació de la Mare de Déu com a Nostra Senyora de Lorda ha estat motiu de gran veneració i el seu santuari és un dels més visitats del món: uns 8.000.000 de persones peregrinen allí cada any.

La celebració de la seva festa és l’11 de febrer i commemora la data de la primera aparició de la Verge, l’any 1858.

Fou comprada per aportacions de tots els veïns. Està situada entre les façanes de Cal Salvador Coca i Ca la Maria Elisa Segú. Un tret característic és la decoració feta amb fòssils provinents de la vora del Gaià. Durant la festa del carrer es portava la imatge a l’església, les noies joves portaven la Mare de Déu i les nenes més petites la imatge de la Bernadette.