Sant Roc

 

 

Capelleta de Sant Roc

(Montpeller, Provença, 1295 — Montpeller, Provença, 1327)) va ser un pelegrí occità que va recórrer Itàlia, va anar a Roma i va tenir cura de malalts de pesta. És venerat com a sant per l'Església catòlica.

Diu la llegenda que Sant Roc era al carrer, empestat, i un gos que passava se'n va compadir i, a força de llepar-li les nafres, el va guarir. Perquè el sant pogués alimentar-se, el gos cada dia robava un pa i li portava. Quan l'home va estar bé, el gos el va seguir i van anar junts arreu fins que es va morir.

La seva devoció es va estendre molt ràpidament a partir del segle XV. La seva festivitat, segons el santoral catòlic, és el 16 d'agost.

A Vilabella es celebra la festa votada de Sant Roc. Els fets es remunten a l’any l.885 quan va tenir lloc el rebrot colèric més important a les comarques tarragonines i a Vilabella ocorregué un cas , que és el que es narra en el Ball parlat de Sant Roc, on una veïna va ser capaç de mobilitzar tot el poble per votar un sant perquè protegís el poble de la còlera. Per votació popular va quedar proclamat Sant Roc com a protector del poble. Al poc temps es va donar per acabada l’epidèmia i es va celebrar la festa votada.

Jaume Aguadé va escriure un ball parlat, a l’any 2006, el qual narra la història de la festa i a iniciativa d’un seguit de veïns és va impulsar la representació d’aquest ball parlat de Sant Roc.

També cal destacar que a l’església es conserva una imatge de Sant Roc anterior al 1936, la qual fou amagada per uns veïns.

 

La nostra imatge.

L’actual imatge fou comprada per Marieta Recasens. I està situada a Cal Cantó.

 

Elements d’identificació.

Vestit de pelegrí.

Ferida a la cama, bastó, petxina.

Gos al costat, pa.