Sant Magí

 

 

Capelleta de Sant Magí

Sant Magí va ser un ermità del segle III, nascut a Tarragona. Retirat a una cova al nord de la Brufaganya (a l'actual terme de Pontils) va fer-hi vida eremítica durant trenta anys. En arribar el prefecte Dacià a Tarragona va iniciar la persecució dels cristians, d'acord amb l'edicte de l'emperador Maximià.

Dacià, veient que les prèdiques i miracles de Magí convertien molta gent al cristianisme, el féu anar a buscar amb l'objectiu de fer-li abjurar de la seva religió; en no assolir-ho, el feu empresonar.

Aureli Capmany n'explica una de les llegendes que seguiren llavors:

“Sant Magí, estava empresonat i uns àngels l’alliberen, Magí, quan es veié lliure, s'escapà de Tarragona i tornà a la seva cova."

"En saber que havia fugit, sortiren a buscar-lo amb l'ordre donada als seus perseguidors que allà on el trobessin fos degollat. I succeí que els que sortien de Tarragona per aquell mateix portal on Magí havia passat, es tornaven cecs o morien, i els que passaren per altres portals pogueren arribar a la cova. El tragueren d'allí arrossegant-lo i pegant-li amb tanta crueltat, que li rajava sang de tot el seu cos. Trobant-se els que el martiritzaven cansats i assedegats, li demanaren aigua, i li prometeren que si els en proporcionava el deixarien en llibertat; i llavors el pietós Sant Magí, oblidant les injúries rebudes, pegà tres cops amb son gaiato a la roca viva i féu sortir tres fonts que rajaven una aigua dolça i agradable."

"Els perseguidors es feren passar la set i quedaren adormits, mentre que Magí se'n tornava altra vegada a la cova a continuar les seves oracions. En despertar-se, veient que el sant havia marxat, tornaren a la cova a agafar-lo i el varen matar; i en l'indret on fou degollat es construí temps després, una capella. Recordant que aquella aigua era tan bona, tothom anava a beure d'aquella font, però trobaren que llavors s'havia tornat desagradable i fins inútil per a cuinar i netejar; si bé conservava la virtut que qui en bevia guaria de malalties, si en fer-ho invocava la protecció del màrtir de la Brufaganya."

El dia de Sant Magí és el 19 d’agost.

 

La nostra imatge.

L’actual imatge fou comprada pels veïns.

Està instal·lada des de l’agost de l’any 1994. El dia de la seva col·locació es va celebrar una festa, el dia 18 es va anar a buscar l’aigua a Sant Magí de la Brufaganya i el dia 19 es van beneir les rajoles i es va celebrar una missa i a la nit un sopar.

 

Elements d’identificació.

Amb túnica i un gaiato, fent brollar tres fonts del terra.