SANT JOAN BAPTISTA

 

 

Joan Baptista, segons els textos religiosos, fou un predicador que va liderar un moviment baptismal a Judea.

És considerat un profeta en el cristianisme, l'islam, el mandeisme i la fe bahaí. Seguint l'exemple d'anteriors profetes hebreus, vivia de forma austera, demanava el penediment dels pecats i anunciava la justícia de Déu. Recorria al bateig, en el riu Jordà, per simbolitzar el perdó dels pecadors penedits, d'acord amb el costum jueu. Entre els que foren batejats per ell hi hagué Jesucrist, el seu cosí, motiu pel qual Joan és considerat com el precursor de Jesús.

El seu martiri ha donat peu a alguns balls parlats com el del poble veí de Rodonyà on s’explica que el rei Herodes planejava casar-se amb la seua formosa neboda Salomé. Aquest matrimoni era vist amb bons ulls per l'ambiciosa Heròdies. En assabentar-se de la intenció del rei, el Baptista s'hi oposà per considerar-la incestuosa. Heròdies i Salomé, enrabiades, decidiren venjar-se'n: la filla cantà i ballà davant l'oncle que, en acabar l'actuació, estava tan complagut que prometé donar-li qualsevol cosa; ella li demanà el cap del Baptista en una safata.

El catolicisme en celebra la festa del naixement el 24 de juny i la del martiri el 29 d'agost, degollació de Sant Joan Baptista.

L’actual imatge fou comprada pel sr. Duran, metge de Vilabella, com a regal a la seva muller de Cal Salvadet, tot i que la imatge original fou destruïda l’any 1936.