SANT PERE

Originari de Betsaida on treballava com a pescador al Llac Tiberíades acompanyat del seu germà Andreu,   el seu nom era Simó. Va ser un dels primers deixebles de Jesús i ho va abandonar tot per seguir-lo. A l'Evangeli segons Sant Mateu, Crist li va dir: “Feliç de tu, Simó, fill de Jonàs: això no t'ho han revelat els homes, sinó el meu Pare del Cel. I jo et dic que tu ets Pere, i sobre aquesta pedra edificaré la meva església”.

Segons la tradició catòlica, després d'haver evangelitzat a Antioquia, a la regió del Pont, a Galàcia, a Bitínia i a Capadòcia, hauria marxat a Roma, n'hauria esdevingut el primer bisbe i hauria mort com a màrtir a l'emplaçament del Vaticà. És considerat un sant, entre d'altres, per l'Església catòlica així com el primer Papa.

Segons la tradició popular, Sant Pere seria el guardià de les portes del Paradís, per això se'l representa amb unes claus a la mà.

La seva festa se celebra el dia 29 de juny. A Vilabella, però, el seu patronatge i la Festa Major se celebra el 4 d’agost, donat que s’advoca a Sant Pere l’encadenat, fent referència al passatge de la seva vida on va patir turment i martiri.

L’actual imatge fou comprada per Maria Aguadé després de la guerra. Sembla ser que l’anterior provenia de l’Església vella i va ser instal·lada a finals del s.XIX i destruïda l’any 1936.

Està situada a la façana de Cal Mas de la Cua. Durant la festa del carrer es feia un sopar i un ball.